woensdag 19 maart 2014

Hangplekproat

Goede nacht vrienden. In het gemeentehuis van Enschede  mocht getuige zijn van een avondje politiek met vreugde en verdriet. Dit zijn de cijfers:
De PvdA bijna gehalveerd en is D66 de grootste. De PvdA gaat van negen naar vijf zetels en wordt dus bijna gehalveerd. D66 wordt de grootste partij van Enschede, de partij krijgt er één zetel bij en heeft er nu zeven. De SP wint van alle partijen het meest, die partij gaat van drie naar vijf zetels. De VVD verliest fors, de liberalen gaan van zes naar vier, het CDA houdt haar vijf zetels en Burgerbelangen wint een zetel en heeft er vijf. De huidige coalitie van Enschede heeft na de verkiezingen geen meerderheid in de raad. PvdA, CDA, VVD en Burgerbelangen blijven samen steken op negentien, dat waren er in 2010 nog 23.
Van de kleinere partijen in Enschede houdt GroenLinks haar drie zetels in de gemeenteraad. De ChristenUnie krijgt er van de inwoners van Enschede een zetel bij en gaat van twee naar drie. Margriet Visser mag van de kiezer haar zetel in de raad houden met Enschede Anders en ook de nieuwe ouderenpartij OPA Enschede komt in de raad, met één zetel. Enschede Solidair van Wim van der Noordt keert niet meer terug in de nieuwe raad. Ook Peter van der Vloets Liberaal053 krijgt te weinig stemmen om een zetel te behalen in de nieuwe raad, net als de markante marktkoopman Ferdi Lammerink met zijn Stadspartij.
Het zullen geen gemakkelijke coalitie onderhandeling worden vanwege de heropening vanTwente airport en de aanleg van de NOEK (Noordelijke Ontsluitinsweg Enschede Kennispark).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten