woensdag 14 mei 2014

Hangplekproat

Goede morgen vlakschermvrienden als vanouds weer aan het espressootje,  smartphoontje maar nog geen krantje, we doen deze samen met de buren, als onderdeel van participatie. Ha ha ha!
Het coalitiaccord van ca. 22 A viertjes van de Gemeente Enschede heb ik gelezen. Zo op op het oog kan ik me er wel in vinden.
Het vliegveld gebeuren is een scenario appart en de aandacht voor het milleu is er gelukkig ook.
Over de olieopslag in de cavernes van de Marssteden stond niets.
Wat ik wel weet is dat in principe een caverne niet kan instorten. Als er geen zout meer uit een caverne gewonnen wordt blijft deze achter als een holte die aan alle kanten door de zoutlaag omgeven is. Hij is dan volledig gevuld met pekel. Omdat die pekel verzadigd is kan er geen zout meer in oplossen, en kan de caverne ook niet groter worden, en ook niet instorten. Als je de caverne vult met olie i.p.v. pekel geldt precies hetzelfde verhaal. In olie kan überhaupt geen zout oplossen. Voorts is zowel pekel als olie niet samendrukbaar en ook om die reden kan een caverne niet instorten. Dat olie lichter is dan water of pekel is in dit verband niet van toepassing.
Dat het in Twekkelo mis is gegaan komt doodat er een niet geziene breuklijn aanwezig is waardoor er bij instoter een meertje van pekelwater onstond. Gelukkig stonden er geen huizen.
Bij onze Duitse buren slaat men sinds 1974 olie op in de cavernes. Dat het in het Amtsvenn mis is gegaan is komt hoogst waarschijnlijk niet door instorten maar door een defecte leiding en/of afsluiting. Dat is men nog stevig aan het onderzoeken.
Nou weet ik niet hoe het juridisch in elkaar steekt en wie daar  toestemming voor moet verlenen, maar dat er uiterste voorzichtigheid geboden is staat als een paal boven water.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten