maandag 12 mei 2014

Hangplekproat

Met alle egards werd ik keurig door een hoffelijke gastvrouw van het gemeentehuis begeleid naar de publieke tribune van de raads zaal van Enschede.
Het is oppassen geblazen daar met die klapstoelen als je er niet op bedacht bij het opstaan en het weer gaan zitten want je kunt dan lelijk op de grond terecht komen. Dat overkwam een dame achter mij.
De vergadering begon anders dan ik verwacht had en wel met vragen van de oppositie: SP, GroenLinks, PvdA en EnschedeAnders.nl. o.a over sollicitatie plicht van een alleenstaande ouder met één kind en over de doorstart van het vliegveld.
Patrick Welman gaf gepast antwoord over wat de juiste procedure is en Marijke van Hees legde uit dat Brussel om uitstel gevraagd heeft omdat de informatie van de ADT niet volledig zou zijn. Het gesteggel ging nog een poos door en het geheel begon op een klucht met veel bedrijven te lijken, met een groot GST gehalte beaamde mijn buurman op de tribune.
Ook stelde de oppositie vast dat er te wenig informatie is om nu al een formateur te benoemen.
Nou ben ik van de transparantie maar die is momenteel om wat voor reden dan ook nog ver te zoeken. Zelfs van mijn politieke vrienden van de beoogde coalitie hielden hun kaken stijf op elkaar.
Publiekelijk zei Jasper Kerkwijk van D66 iets over het proces in Enschede om tot een nieuwe raadscoalitie en een politiek akkoord dat er zal komen voor 2014-2018. Verder is er geen inhoudelijke informatie over het bereikte coalitieakkoord van BurgerBelangen, CDA, VVD en ChristenUnie.
Fractieleider Maxim van Luttikhuizen van de SP beklaagde zich niets te horen viel over een eventuele te  benoemen zesde wethouder en dat de SP van oordeel is dat eigenlijk de tijd niet rijp is nu al over te gaan tot het benoemen van een formateur, die woensdag a.s. het coalitieakkoord presenteert.
Hopelijk komt hij, Jasper Kerkwijk, dan met de namen van vijf of zes wethouders. De SP was niet de enige partij die kritiek had op de werkwijze de afgelopen weken van de vijf partijen, die samen besloten een coalitieakkoord te formuleren.
Laurens van der Velde, de nieuwe fractieleider van de tot het oppositiebankje veroordeelde PvdA, vond dat het A4'tje waarin informateur Annnelies Verstand haar opdracht verantwoordde, niet veel voorstelt. De PvdA uitte net als de SP, GroenLinks en EnschedeAnders.nl kritiek op het gebrek aan openheid tijdens de coalitieonderhandelingen. Kerkwijk gaf toe dat het anders en beter had gekund. Hij mag van een meerderheid van de raad echter wel aan de slag als formateur.
Misschien is het dan woensdag eindelijk gehaktdag....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten